Parina jouluna on tullut tehtyä tätä ihanaa Saaristolaisleipää. Ohje on pyörinyt minulla vain puhelimen muistissa, joten nyt vihdoin ja viimein on aika tallettaa ohje ja joku kuva tänne blogiin. 

IMG_3926.jpg

SAARISTOLAISLEIPÄ (3kpl vuokaan tehtynä)

MAIDOTON

Taikina

1 litra appelsiinituoremehua

1 1/2 palaa (a`50g) hiivaa

3 dl siirappia tai leipäsiirappia

1 rkl suolaa

3 dl kaljamaltaita

2 dl vehnäleseitä

1 dl ruisleseitä

3 dl ruisjauhoja

11-13 dl vehnäjauhoja

Voiteluun

siirappia + tilkka vettä

Tee taikina mahdollisimman isossa kulhossa. Murenna hiiva kädenlämpöiseen appelsiinituoremehuun. Sekoittele kunnes hiiva on liuennut. Lisää siirappi, suola, maltaat ja leseet. Sekoita joukkoon jauhoja noin desilitra kerrallaan. Taikina jää niin löysäksi, että sekoittaminen onnistuu lastalla tai kauhalla.

Anna kohota lämpimässä paikassa liinalla tai kannella peitettynä noin 1,5 tuntia.

Voitele 3 leipävuokaa (1,5 litraa) ja jaa taikina niihin.

Paista 175 asteessa noin 1,5 tuntia. Kun leivät ovat olleet uunissa tunnin, voitele pinta vedellä ohennetulla siirapilla. Itse olen voidellut leipiä pari-kolme kertaa paiston loppuvaiheessa.

Anna seistä hetken aikaa vuoassa ennen kumoamista.

Saaristolaisleipä on parhaimmillaan 2-3 vrk:tta valmistumisen jälkeen. Kannattaa säilyttää jääkaapissa. Jääkaapissa säilyy ainakin viikon verran hyvänä. Leipä kestää hyvin myös pakastamista.