Tuoreista mustikoista tuli mieleeni lapsuudessa herkutellut iskän tekemät mustikkapullat <3. Toki äitikin pullaa leipoi, mutta jostain syystä mustikkapullista tulee iskä mieleen. En ole aikoihin leiponut näitä herkkuja, joten nyt päätin korjata tilanteen ja tekaista puolen litran pullataikinan kun noita metsän antimiakin oli ihananainen ystäväni minulle poiminut =). Vaniljakreemin ja mustikkatäytteen yhteensovittaminen oli nyt pakko testata =). Toki näitä voi tehdä jommalla kummalla tai millä täytteellä tahansa, mutta minä nyt kokeilin tämmöstä. Pullataikinan ohje on äidiltäni ja se on paras! Muuta en suostu edes kokeilemaan =).

MUSTIKKAPULLAT / VANILJA-MUSTIKKAPULLAT

(n. 16 kpl, jos tekee yhtä isoja kuin itse tein =))

Pullataikina

0,5 l maitoa (tai vettä)

1 muna

2 dl sokeria

1 tl suolaa

1 rkl kardemummaa

50 g tuoretta hiivaa tai 2 pss kuivahiivaa jauhoihin sekoitettuna

1,5 l vehnäjauhoja (n. 1 kg)

150-200 g pehmeää voita tai margariinia

Voiteluun

1-2 kananmunaa

Mustikkatäyte

Noin 1/2 litraa mustikoita

Noin 1 dl sokeria

Noin 3 rkl perunajauhoja

Vaniljatäyte / Vaniljakreemi

128 g maitoa

40 g sokeria

20 g keltuaista (riko rakenne eli vispauta vähän pienessä kulhosa)

12 g vehnäjauhoja (siivilöi)

vaniljatanko

 

Taikinan teko:

Kuivat aineet, hiiva ja muna kulhoon. Sekoita puuhaarukalla. Lisää reilusti lämmin maito ja sekoita hyvin.

Vaivaa jauhot pienissä erissä sekaan, lisäten jossain välissä voin. Taikina alkaa olla valmista, kun suunnilleen tuo jauhomäärä on mennyt ja taikina alkaa irrota hiukan kulhon reunoista ja käsistäsi. Anna kohota lämpimässä paikassa pyyhkeen alla kunnes taikina on saavuttanut kaksinkertaisen kokonsa. 

Pyörittele kookkaita "pikkupullia" taikinasta ja laita leivinpaperin päälle pellille liinan alle kohoamaan joksikin aikaa. Muista jättää hyvin kohoamisvaraa pellille. 

Mustikkatäytteen teko:

Survo osa mustikoista ja jätä osa kokonaisiksi. Valuta neste suurimmaksi osaksi pois. Sekoita sitten joukkoon sokeri ja siivilän läpi perunajauhot. Sekoita hyvin keskenään.

Vaniljatäytteen teko (paistonkestävää):

Ota vaniljatangosta muutaman sentin pätkä ja rapsuta esim veitsen kärjellä siemenet irti. Kaada maito teflonkattilaan ja lisää vaniljatangon siemenet joukkoon. Ala kuumentamaan maitoa. Lisää joukkoon myös loput ainekset (jauhot mieluiten siivilän läpi) ja sekoittele mössöä hiljalleen. Jatka sekoittamista kunnes seos sakenee ja kuplahtaa eli kiehahtaa. Varo polttamasta pohjaan! Sekoita siis koko ajan!

Kun kreemi on kiehahtanut, nosta kattila pois liedeltä ja laita kreemi toiseen kulhoon jäähtymään. Kreemi sakenee vielä hieman jäähtyessään. Valmis kreemi on koostumukseltaan kuin kiisseliä tai löysää kermavaahtoa.

Jos haluat paksumpaa kreemiä, lisää keltuasen ja jauhojen määrää, kuitenkin maltilla. 

 

Kun pullat on kohonneet, voitele ne ensin munalla.

Paina sitten esimerkiksi juomalasin pohjalla pullan keskelle "kolo", johon tulee täyte. Voit joutua auttamaan lusikalla taikinaa lasin pohjasta irti. 

Täytteeksi pulliin siis laitoin tuota vaniljakreemiä ja sen päälle mustikkatäytteen.

Paista uunissa 200-225 asteessa sen verran, että saavat kauniin värin. En taaskaan katsonut kellosta aikaa...

IMG_1778-normal.jpg