Päätin ensimmäistä kertaa kokeilla marmeladin tekoa, siis karkkien. Netistä etsin ohjeita ja mietin mikä olisi paras. No sitähän ei voi tietää kokeilematta itse. Joten päädyin Kotiliesi-lehdessä olleeseen ohjeeseen. Kokeilin kyllä tämän jälkeen paria muutakin ohjetta, mutta ne eivät onnistuneet. Siis muuten kyllä onnistuivat, mutta karamelleiksi en niitä voinut kyllä kutsua, sillä ne eivät hyytyneet siten, että olisivat pysyneet kuosissaan, halutussa kuosissa =). Pistin sen "epäonnistuneen" marmeladin purkkiin, kun eivät karkkeina halunneet olla =). Tulihan siitäkin kuitenkin marmelaadia, joka oli tehty oikeasta mansikkasurvoksesta.

Liivatteella en saanut onnistumaan, enkä liivate-agar agar sekoituksella, enkä myöskään hillo-marmeladisokerilla. Kai joku on saanut onnistumaan, sillä ohjeita oli. Kokeilin myös mehun lisäksi siis mansikkasoseesta/-survoksesta, mutta tämä mehu vei kyllä voiton koostumuksellisesti. Parhaiten onnistui Agar agarilla mehusta tehty, ja virheestä oppineena, kolmen päivän kuivatuksella =). Yhden päivän kuivatuksella sokeri suli marmeladin pintaan, eivätkä ne tietenkään olleet nättejä ja houkuttelevia sen jälkeen enää.

Mutta tällaisia sitten sain vihdoin =)

IMG_2639-normal.jpg

IMG_2642-normal.jpg

Mehuna käytin vadelmamehua. Ajattelin sen olevan aika tuhtia tavaraa kun "raakana" siis laimentamattomana meinasin käyttää (lisäaineetonta vadelmatäysmehua), joten laitoin 2 osaa mehua ja 1 osan vettä. Mutta valmiissa marmeladissa makeutta ei ollut lainkaan liikaa, ihan sopivasti.

Tässä ohje, jota olen hiukan alkuperäisestä muunnellut

VADELMAMARMELADIMAKEISET

2 rkl Agar agar jauhetta

5 dl vettä

2 dl sokeria

1 1/2 dl laimentamatonta vadelmatäysmehua + 1/2 dl vettä

Pinnalle

Sokeria

Lusikoi Agar agar jauhe kattilaan ja kaada päälle vesi ja sokeri. Keitä seosta hiljalleen miedolla lämmöllä noin 45 minuuttia.

Sekoita välillä, usein, ettei liemi pala pohjaan.

Ota kattila liedeltä ja lisää kattilaan mehu+vesi. Kaada hieman jäähtynyt marmeladi kelmulla vuorattuun suorakaiteen muotoiseen astiaan. Alkuperäisessä ohjeessa suositellaan astian kooksi noin 25cm x 40cm. Astian koko tietenkin riippuu kuinka paksua marmelaadista haluaa tehdä. 

Anna marmelaadin jähmettyä seuraavaan päivään ja kumoa se sitten sokerilla peitetylle leivinpaperille. Anna kuivahtaa tässä 2-3 päivää. Alkuperäisessä ohjeessa sanotaan muutaman tunnin kuivatuksen riittävän, mutta itselläni se ei riittänyt. Marmelaadin voi kumoamista seuraavana päivänä leikata jo kuutioiksi tai tehdä siitä muotilla haluamiaan paloja, mutta itse antaisin marmelaadin vielä kuivahtaa ennen sokeroimista pari päivää, ettei sokeri sula. Hyvä olisi vähintään kerran päivässä kääntää marmelaadipaloja, että kuivuvat tasaisemmin. Siis jos saat niitä käännettyä niiden menemättä rikki. Itselläni yhteen satsiin kävi niin, että kumosin suoraan sokeroimattomalle leivinpaperille ja siihenhän marmelaadi tykkäsi tarttua. Kun leikkasin kuutioiksi sen, nostelin kuutiot tyhmänä keraamiselle lautaselle...voitte vaan kuvitella miten kävi! Nehän jäi lautaseen kiinni kuin imukuppi!! Ja tietenkin repeilivät. Erehdysten ja kantapään kautta siis onnistumiseen =). Toivottavasti tämä ohje ja nämä mun antamat vinkit auttavat, ja vältyt näiden avulla samoista virheistä kuin minä =).

No, elämä on oppimista =).