Pyöräytin litran taikinasta muutaman sämpylän toissapäivänä. En olekaan aikoihin sämpylöitä tehnyt, joten maistuivat varsinkin lämpiminä niin hyvälle. Sämpylätaikinan voisi tehdä vaikka millaisen ja variaatioita on vaikka kuinka, mutta itse pitäydyn tässä parhaaksi toteamassani perussämpylätaikinassa. Tein sämpylöistä kokonaan maidottomia, jotta pikkuisemmekin saa niitä maistella. Aiemmin tein sämpylätaikinan aina puoleksi veteen ja puoleksi maitoon ja margariinin tilalta käytin voita, mutta hyviä tuli näinkin =). 

SÄMPYLÄT

1 l vettä

50 g hiivaa

100 g maidotonta margariinia

n. 3 tl suolaa 

n. 1 tl sokeria

n. 24 dl jauhoja (itse käytin sämpyläjauhoja noin puolet ja vehnäjauhoja noin puolet)

Liuota hiiva kädenlämpöiseen veteen ja lisää suola ja sokeri. Laita noin puolet jauhoista ja sen jälkeen pehmeä margariini. Alusta hyvin vaivaten taikinaksi. Mitä löysempi taikina, sen parempia ja kuohkeampia sämpylöistä tulee. Anna kohota huoneenlämmössä leivinliinan alla niin kauan, että taikina suunnilleen tuplaantuu.

Pyörittele jauhojen avulla sämpylöiksi ja anna kohota leivinpaperin päällä pellillä vielä jonkin aikaa. Paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 10-15min, kunnes saavat kauniin värin. Tarjoile mielellään tuoreina ja lämpiminä maidon kera (jos siis pystyy maitoa juomaan, kaurajuomakin toimii=)).

IMG_2111-normal.jpg