Tässä helmikuulla, Runebergin päivän kunniaksi tein Britakakkua. Olis ehkä pitänyt tehdä niitä perinteisiä Runebergin torttuja, mutta tulipa nyt tehtyä tämmöstä namia =).

IMG_3024.jpg

BRITAKAKKU

Pohja:
150 g voita 
1 ½ dl sokeria 
4 kpl keltuaista 
2 dl vehnäjauhoja 
2 tl leivinjauhetta 
1 ½ dl kevytmaitoa 
 
Marenki:
4 kpl valkuaista 
2 dl sokeria 
(3/4 dl mantelilastuja) 
 
Tee ensin pohja. Erottele munien keltuaiset ja valkuaiset. Erottele keltuaiset juomalasiin ja kerää valkuaiset yksi kerrallaan vatkauskulhoon. Laita valkuaiset sivuun. Mittaa voi ja sokeri toiseen kulhoon. Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri vaahdoksi. Lisää keltuaiset yksitellen ja jatka vatkaamista. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhoihin. Lisää jauhoseos taikinaan vuorotellen maidon kanssa. Sekoita välillä, mutta vältä turhaa vatkaamista. Voitele leivinpaperi ja levitä taikina nuolijalla ohueksi kerrokseksi uunipellille leivinpaperin päälle.
(minä vatkasin pohjataikinan ja marengin samaan aikaan, marenki vatkaantui yleiskoneessa ja taikinan tein käsivatkaimella)
 
Pese vatkaimet ja kuivaa ne huolellisesti ennen kuin ryhdyt vatkaamaan marenkia. Vatkaa valkuaiset kovaksi vaahdoksi. Lisää sokeri vähitellen ja jatka vatkaamista, kunnes seos on jäykkää ja kiiltävää. Marenki on valmista, kun se pysyy kulhon pohjalla sitä kallistettaessa. Levitä marenkiseos taikinan päälle puhtaalla nuolijalla. Ripottele mantelilastut marengin pinnalle ja paista britakakkulevyä 175-asteisessa 20-30 minuuttia, kunnes marenki on ruskettunut kauniisti.
 
Anna pohjan jäähtyä hieman ja leikkaa kahteen osaan. Tee raparperihilloke ja laita jäähtynyt raparperihilloke pohjan päälle. Raparperihillokkeen voit tehdä jo etukäteenkin. 
 
RAPARPERIHILLOKE:
n.1/2 l raparperinpaloja
tilkkanen vettä
2 tl vaniljasokeria
2 tl kanelia
Keittele raparperipalat soseeksi tilkassa vettä.Lisää joukkoon sokeria,vaniljasokeria ja kanelia oman maun mukaan.
 
KERMAVAAHTO:
2,5dl kermaa tai Flora Vispiä vaahdotettuna
sokeria oman maun mukaan
vaniljasokeria oman maun mukaan
 
Lisää kermavaahto raparperihillokkeen päälle. 
Halutessa väliin voi laittaa kinuskikastiketta.
Kermavaahdon päälle laitoin survottua mansikkaa pakastimesta (valutin nesteen pois).
 
Nosta pohjan toinen osa kanneksi ja pursota kermavaahtoa koristeeksi. Laitoin muutaman mansikan ja vadelmia päälle myös sekä kinuskikastiketta.