Tässä tämä parhaaksi koettu munkkiohje:

IMG_2495.jpg

VAPPUMUNKIT

5 munaa

3 dl sokeria

8 dl maitoa

2 hiivapalaa (siis 100g)

1,5 tl suolaa

2 tl kardemummaa

reilu 1,5 kg vehnäjauhoja

250 g voisulaa

noin 1,5 l rypsiöljyä PAISTAMISEEN

 

Vaahdota munat ja sokeri. Lämmitä maito ja lisää siihen hiiva, liuota hiiva hyvin. Sekoita maito ja muna-sokerivaahto keskenään. Lisää mausteet. Lisää jauhot ja rasva, ja vaivaa taikinaksi niinkuin normaali pullataikina. Anna kohota liinan alla reilu puoli tuntia tai kunnes taikina on kaksinkertaistanut alkukokonsa.

Tee taikinasta munkkirinkilöitä, possuja tai vaikkapa pienehköjä munkkipalloja. Itse tein suurimmaksi osaksi rinkilöitä, mutta tulipa testattua muutama possu ja pallokin. Jos teet rinkilöitä, helpoimmalla ja nopeimmalla tavalla teet, jos kaulit noin 1/3 taikinasta parin-kolmen sentin paksuiseksi levyksi ja painat jauhotetulla lasilla pyöreitä paloja taikinasta. Tee sitten sormilla reiät ja vaikka pyöritä hiukan pöydällä rinkilää sormien ympärillä että taikina hiukan venyy ja reiästä tulee vähän isompi. Tee samoin lopulle taikinalle. Kohota liinan alla.

Paista öljyssä ja sokeroi kuumina. Huomioi paistamisen aloittaessa, että rasvan tulee olla kuumaa, testaa pienellä taikinan palalla. 

HUOMIOI! Varaa kattilan kansi lähelle. Jos kuuma rasva jostain syystä syttyy palamaan, tukahduta kannella. Älä koskaan laita vettä kuumaan rasvaan! Älä pidä levyä maximi teholla vaan säädä sopivan kuumalle jotta munkit paistuvat nätisti, mutta eivät jää raaoiksi, eivätkä kuitenkaan ime liikaa rasvaa itseensä (Itselläni levyn max teho 9, pidän teholla 6 munkkien paistamisessa).

Jos pakastat munkkeja, sokeroi vasta sulatuksen jälkeen.

IMG_2498.jpg

                                                               HYVÄÄ VAPPUA!