Luin yhtenä päivänä jostain tästä leivästä, Pataleivästä. Sitä kehuttiin sen verran, että päätinpä minäkin kokeilla millainen se Pataleipä on. Ohjeita moiselle leivälle näytti netistä löytyvän, itse tein maku.fi sivulta löytämäni ohjeen mukaisesti. Kopioinpas siinä olevan tekstinkin tänne, se sanoo leivästä juuri oikeat sanat =): "Rapeapintainen pataleipä on sisältä ihanan ilmava. Taikin avalmistuu vaivaamatta ja ilman rasvaa. Pataleipää tarjoamalla keräät varmat pisteet". Ohje tulee tässä:

PATALEIPÄ

7 dl vehnäjauhoja

3/4 tl suolaa (itse laitoin vähän reilummasti)

4 g hiivaa (herneen kokoinen nokare TAI 1/2 tl kuivahiivaa)

3 1/2 dl vettä

Sekoita kulhossa muihin aineksiin reilusti kädenlämmin vesi. Sekoita mutta älä vaivaa.

Peitä kulho tiiviisti kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi.

Ennen kuin paistat leivän, kumoa taikina jauhotetullepöydälle ja käännä kaksinkerroin. Älä vaivaa-. Ripottele pinnalle hiukan jauhoja ja peitä taikina liinalla.

Pane kannellinen valurautapata kylmään uuniin ja uuni kuumenemaan 225 asteeseen.

Kun taikina on kohonnutpöydällä noin 30 minuuttia, ota pata uunista ja pyyhkäise sen sisäpinta kevyesti ryptiöljyllä. Nosta taikina kuumaan pataan ja pane kansi päälle.

Nosta pata uuniin ja paista leipää 30 minuuttia. Ota sitten kansi pois ja anna leivän paistua vielä 15 minuuttia tai kunnes pinta on saanut kauniin värin.

IMG_2288.jpg

Kumoa / ota leipä padasta ja anna jäähtyä kevyesti liinalla peitettynä.

IMG_2287.jpg