Löysin tässä jokin aika sitten leivontaohjekoriani siivotessa yhden ihanan ohjeen. Harmi vain, että ohjeessa oli käytetty Valion kinuski-omenarahkaa, joka kai oli joskus kausimaku ja jota ei tietenkään mistään saanut. Korvasin sen mansikka-raparperirahkalla ja ihan hyvin sekin sopi.

Tein tällaisen kakun appivanhemmilleni kun tulivat parin viikon lomareissulta kotiin. Myös omille vanhemmilleni tein samanmoisen, kun kävimme isänpäiväviikonlopulla "kotonakotona" =).

Kakusta tulee ihanan pehmeä perunajauhojen ansioista, tämä kakku on myös gluteeniton.

Ohje on kuvan alla.

IMG_2481-normal.jpg

Kakku on siis suorakaiteen mallinen, itse leikkasin parit leivokset siitä.

MANSIKKA-RAPARPERIRAHKAKAKKU

Pohja:

4 munaa

2 dl sokeria

2 dl perunajauhoja

1 tl leivinjauhetta

Täyte:

3 liivatelehteä

2 dl vispikermaa (tai kuohukermaa)

2 prk (a`200g) mansikka-raparperirahkaa

2 rkl mansikkatäysmehua (hiukan laimennettuna)

Kostutus:

1 1/2 dl mansikkatäysmehua (hiukan laimennettuna)

Kinuski:

2 dl vispikermaa (tai kuohukermaa)

1 1/2 dl fariinisokeria

Koristeluun:

viinirypäleitä (tai ananaskirsikoita tms)

Vaahdota munat ja sokeri vaahdoksi. Sekoita keskenään perunajauhot ja leivinjauhe. Lisää seos siivilän läpi muna-sokerivaahtoon kevyesti sekoittaen. Sekoita taikina juuri ja juuri sekaisin. Levitä taikina leivinpaperilla vuorattuun uunipeltiin. Paista 225 asteisen uunin keskitasolla noin 6 minuuttia. Kumoa kakkulevy sokeroidulle leivinpaperille. Irrota leivinpaperi paistopinnasta varovasti veistä apuna käyttäen. Kakkulevy saa jäähtyä.

Pane liivatteet pehmiämään kylmään veteen. Vaahdota kerma. Sekoita vaahdon joukkoon rahkat. Kuumenna mansikkamenu pienessä kattilassa kiehuvaksi. Purista liivatteista vesi ja sulata kuumaan mehuun. Seos saa jäähtyä hieman, mutta sen pitää olla lämmintä. Kaada ohuena nauhana täytteen joukkoon nopeasti sekoittaen.

Leikkaa kakkulevy kahtia. Tasoita reunat suoriksi. Nosta toinen kakkulevy tarjoiluvadille. Kostuta mansikkamehulla. Levitä pohjalle täyte. Paina päälle kansilevy ja kostuta se. Pane päälle leikkuulauta ja kevyt paino.

Mittaa kattilaan kerma ja fariinisokeri. Sekoita ja keitä, kunnes seos sakenee, noin 5 minuuttia. Jäähdytä kinuskia hetki ja kaada kakun pinnalle. Siirrä kakku kylmään muutamaksi tunniksi tai yön ajaksi. Koristele esimerkiksi viinirypäleillä.