Tänäpäivänä vegaanius on hyvin suosittua. Itse pidän kasvisruuista, mutta kannatan monipuolista ja terveellistä ruokavaliota sisältäen kasvisten lisäksi myös eläinkunnan tuotteita. Kaikkia ravintoaineita tulisi saada ruuasta monipuolisesti ja kattavasti, purkkipillereitä en oikein kannata. Toki puolensa niilläkin, ja joissakin elämäntilanteissa on hyvä, että tietyt vitamiinit ja hivenaineet on saatavilla purkeistakin.

Olen muutamia kasvisruokia ja leipomuksia kokeillut tehdä, sillä lähipiirissä on vegaaneja, jotka eivät käytä mitään eläinkunnan tuotteita. Tässä yksi suolainen piirakka, joka sopii niin arkeen kuin vieraillekin tarjottavaksi.

HÄRKIS-PAPRIKAPIIRAKKA (Vege)

Pohja:

2,5 dl venhäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

0,5 dl iKaffe -"maitoa" (= kaurapohjainen "maito")

suolaa

Täyte:

2/3 rasiasta Härkistä

1/2 punaista suippopaprikaa

1/2 keltaista suippopaprikaa

1/2 sipulia

aurinkokuivattua tomaattia (säilyke) oman maun mukaan

pizzamaustetta

paprikajauhetta

mustapippuria

grillimaustetta

suolaa

pieniä parsakaalinuppuja 

Vegejuustoraastetta

n. 2 dl kaurakermaa esim. Kaslink

n. 1 rkl perunajauhoja

Valmistus:

Tee pohja ensin. Nypi ainekset keskenään. Vältä liikaa vaivaamista ettei pohjasta tule sitkeää.

Laita uuni kuumenemaan 200-225 asteeseen.

Voitele piirakkavuoka, itsellä taisi olla noin 26cm halkaisijaltaan oleva pyöreä vuoka.

Painele taikina vuuan pohjalle ja reunoille ja laita jääkaappiin odottamaan täytteen teon ajaksi.

Kuullota pienessä määrässä öljyssä paistinpannulla kuutioidut tai suikaloidut paprikat ja sipulit.

Kiehauta parsakaalinuppuja hiukan vedessä.

Laita Härkis kulhoon ja hienonna vähän pienemmäksi isot palaset. Sekoita kuullotetut sipulit ja paprikat Härkiksen joukkoon. Lisää sen jälkeen mausteet, oman maun mukaisesti. Myös aurinkokuivatun tomaatin voit laittaa nyt sekaan.

Lisää täyte piirakkapohjan päälle. Täytteen päälle laita parsakaalinuput. Sen jälkeen voit laittaa Vegejuustoraastetta. kannatta sekoittaa juustoraaste hiukan täytteen joukkoon, ettei se jää rakeisen näköiseksi valmiiseen piirakkaan.

Sekoita sitten kaurakerma ja perunajauhot yhteen ja kaada täytteen päälle. Toki Vegejuustoraasteen voit nytkin vasta laittaa.

Laita piirakka uuniin noin keskitasolle 20 minuutiksi paistumaan. Ota piirakka sitten uunista ja laita piirakan päälle viipaloidut pikkutomaatit ja jatka paistamista sen jälkeen vielä noin 10 minuuttia.

Tätä piirakkaa voi varioida oman maun mukaan mieluisaksi, vaihtoehtoja on paljon. Ei muuta kuin rohkeasti kokeilemaan!

IMG_3930.jpg