On kiva aina löytää ja kokeilla jotain erilaista mitä itse on tehnyt. Tässä taas yksi tosi hyvä suolaisen piirakan ohje, jonka löysin Marien sekasoppa -blogista. Alkuperäistä ohjetta olen hiukan muunnellut ja tämä siis oma versioni piiraasta. Luultavasti tulee tehtyä tätä kohta puoliin uudelleen pojan synttäreille!

P.S. Tämän päivän vierailta tuli myös positiivista palautetta ja ohjeen pyyntöä =).

IMG_3154.jpg

TOMAATTINEN JAUHELIHAPIIRAS (26cm irtopohjavuoka)

POHJA:

125 g voita

3,75 dl vehnäjauhoja

1 tl leivinjauhetta

n. 1 dl juustoraastetta

1/2 tl suolaa

1/2 dl maitoa

TÄYTE:

400 g naudan paistijauhelihaa

1 sipuli

1-2 valkosipulin kynttä

1 prk tomaattimurskaa (itse käytin valkosipulitomaattimurskaa)

1/2 tl kuivattua basilikaa tai pari oksaa tuoretta basilikaa silputtuna, myös pizzamauste käy..

2 rkl tuoretta persiljaa silputtuna (noin 1 tl kuivattua persiljaa käy myös)

mustapippuria

grillaus-/yleismaustetta

pari tippaa tabascoa

paprikajauhetta

kebab maustetta

(mausteita voi laittaa oman mielen mukaan!)

7-8 kirsikkatomaattia (itse käytin tavallisia tomaatteja ohuiksi paloiksi leikattuina)

2-3 dl juustoraastetta

MUNAMAITO:

3 munaa

1 prk Flora Ruoka 7% (tai muuta ruokakermaa)

1/2 dl maitoa

1/2 tl suolaa

(1/2 tl paprikajauhetta)

Ruskista jauheliha pannulla sipulisilpun kanssa. Lisää mausteet ja hienonnettu/puristettu valkosipuli. Sekoita ja nosta liedeltä. 

Laita pehmeä voi kulhoon, lisää jauhot ja leivinjauhe, nypi keskenään. Lisää juustoraaste ja sekoita. Lisää kylmä maito ja puristele, kunnes taikinasta tulee pallo. Vältä vaivaamasta liikaa, ettei taikinasta tule sitkeää. Painele taikina 26cm irtopohjavuuan pohjalle ja reunoille. Itse laitoin vuuan pohjalle leivinpaperia ja reunat voitelin voilla ja korppujauhotin. Pistele haarukalla ja esipaista uunissa 200 asteessa noin 8 minuuttia. Nosta uunista.

Valuta tomaattimurska kevyesti ja laita pohjan päälle. Lisää paistettu ja maustettu jauheliha, ripottele pinnalle noin 1 dl juustoraastetta ja persiljasilppua (tai pizzamaustetta) ja sekoita kevyesti puuhaarukalla.

Riko kulhoon munat ja lisää ruokakerma ja maito. Mausta suolalla ja paprikajauheella. Vatkaa kevyesti sekaisin. Kaada munamaito piirakan päälle. Ripottele loput juustoraasteesta pinnalle. Leikkaa tomaatit ja laita piirakan päälle (itse laitoin vasta puolessa välissä kun piirakka oli uunissa paistumassa). 

Paista 150-175 asteisessa uunissa alatasolla noin 25 min, kunnes piirakka on saanut kauniin värin ja hyytynyt. Silppua pinnalle tuoretta persiljaa tai ruohosipulia koristeeksi.

IMG_3155.jpg