Sain kunnian tehdä pienen pojan ensimmäiseen juhlaan, kastejuhlaan, täytekakun.

Sain vapaat kädet täytekakun tekemiseen, niin täytteiden kuin koristelunkin suhteen, joten päätin toteuttaa kauan mielessä muhineen ajatuksen sokerimassavauvasta. Ainut "sääntö" kakussa oli, että sen tulisi olla gluteeniton ja maidoton. Se tuotti aluksi hieman päänvaivaa, mutta toteutui omasta mielestäni (ja ilmeisesti perheen ja muidenkin vieraidenkin mielestä) loppujen lopuksi aivan hyvin.

IMG_2548.jpg

7 MUNAN GLUTEENITON SOKERIKAKKUPOHJA

7 iso kananmunaa, punnitaan.

Sokeria yhtä paljon kuin munia.

Nämä vatkataan kuohkeaksi, 6-7 minuuttia.

Kerro munien paino 0,7 = jauhojen kokonaismäärä.

Kokonaismäärä kerrotaan 0,3 = perunajauhojen määrä.

Jauhojen kokonaismäärä - perunajauhojen määrä = gluteenittomien jauhojen määrä (tai vehnäjauhojen ellei halua gluteenitonta).

+ 1 tl leivinjauhetta.

Sekoita jauhot keskenään ja lisää munasokerivaahtoon varoen. 

Kaada taikina vuokaspraylla voideltuun noin 25cm halkaisijaltaan olevaan teflonpinnotteiseen kakkuvuokaan (pohjalle voi laittaa leivinpaperin) ja laita välittömästi uuniin alatasolle 175 asteeseen noin 40 minuutiksi. Koita 30 minuutin kohdalla kakkua tikulla, jos taikinaa jää vielä tikkuun, sammuta uuni ja anna pohjan olla uunissa vielä noin 10 min. Kun kakku on kypsä ja otat pois uunista, pudota kakkuvuoka heti uunista poisottamisen jälkeen 2 x pöytään noin 30cm:n korkeudelta (jotta ilmakuplat poistuvat ja kakku ei lässähdä). Anna olla vuuassa ennen kumoamista noin 15 min. 

Leikkaa hyvinjäähtyneenä tai seuraavana päivänä kolmeen osaan ja täytä.

Kostutus Spritella.

GLUTEENITON JA MAIDOTON TÄYTE:

1. Suklaamoussetäyte

2 dl Alpro Soya vaahtoutuvaa vispikermaa

vajaa 1 dl tummaa kaakaojauhetta

noin 2 rkl Siro sokeria

(tomusokeria)

1-2 tl vaniljasokeria

3 liivatelehteä

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa kerma vaahdoksi ja lisää kaakaojauhe ja sokeri. 

Kiehauta 2-3 rkl vettä ja sulata siihen liivatteet. Kaada se ohuena nauhana kermavaahtoseoksen joukkoon samalla vatkaimella hiljaisella teholla sekaisin vatkaten. Laita hyytymään hetkeksi jääkaappiin.

2. Vaniljakiisselitäyte

Vadelmahilloa

2 dl Oatly maidoton ja gluteeniton vaniljakastike

3 liivatelehteä

vajaa 1 tl vaniljasokeria

tarvittaessa hieman Siro sokeria

Laita liivatteet likoamaan kylmään veteen. Vatkaa vaniljakastike vaahdoksi ja lisää tarvittaessa sokerit.

Kiehauta 2-3 rkl vettä ja sulata siihen liivatteet. Kaada se ohuena nauhana vaniljakastikkeen joukkoon samalla vatkaimella hiljaisella teholla sekaisin vatkaten. Laita hyytymään hetkeksi jääkaappiin.

TÄYTTEENÄ alimmassa välissä on vadelmahilloa ja vaniljakiisseliä. Toisessa välissä suklaamoussea ja hieman vaniljakiisseliä.

SOKERIKREEMI:

200 g Sunnuntain hopeakääreistä maidotonta margariinia

2 tl vaniljasokeria

6 dl tomusokeria

1,5-2 rkl vettä

Pehmennä voi sähkövatkaimella notkeaksi. Lisää vaniljasokeri. Sekoita tomusokeri voin joukkoon vähin erin samalla vatkaten. Lisää lopuksi vesi ja vatkaa vielä hetken aikaa. Jos kreemi tuntuu liian paksulta ja levittäminen kakun pinnalle on hankalaa, voit notkistaa kreemin lämmittämällä sitä varovaisesti mikrossa miedolla lämmöllä.

Tällä sokerikreemillä vuorasin kakun ennen sokerimassan laittoa. Sokerimassa pysyy parempana kakun päällä (hikoilematta) useita päiviä, kun alla on sokerikreemi.

Koristeet sokerimassaa.

IMG_2546.jpg

IMG_2551.jpg