Päätin eräänä päivänä kokeilla jotain erilaista ohjetta tavanomaisen sämpylätaikinaohjeen sijaan. Annin uunissa -blogista löytyikin helppo ohje. Aineet vain sekoitetaan yhteen illalla kulhossa ja annetaan kohota jääkaapissa yön yli. Aamulla taikina on siis valmista lusikoitavaksi pellille ja paistettavaksi. Ilman erillistä kohotusta enää.

IMG_3598.jpg

Sämpylät saavat jäädät hiukan rustiikkisen näköisiksi, rapeakuorisiksi =).

Olen hiukan muovannut ohjetta mieleisekseni.

SÄMPYLÄ-OHJE

7,5 dl vettä

30 g hiivaa

1,5 rkl suolaa

1 rkl oliiviöljyä

1,5 dl kaurahiutaleita

2,5 dl sämpyläjauhoja

0,5 dl pellavansiemeniä

Noin 8-9 dl vehnäjauhoja

Liuota ensin hiiva ja suola veteen isossa kulhossa. Lisää jauhot desilitra kerrallaan ja sekoita isolla lusikalla. Lisää lopuksi öljy, sekoita. Valmiin taikinan tulee olla löysää, joten älä pelästy koostumusta äläkä laita jauhoja liikaa. Peitä kulho leivinpaperilla ja liinalla, tai kannella, ja laita jääkaappiin yöksi. Nosta aamulla taikinaa lusikalla suoraan kulhosta leivinpaperilla päällystetylle pellille, muoto on vapaa =). Heitä sämpylöiden päälle vähän jauhoja tai siemeniä ja tee sämpylöihin ristiviilto. Ei kohotusta. Paista uunissa 225 asteessa noin 30 min.

Älä peitä sämpylöitä paiston jälkeen, ainakaan kovin tiiviisti, sillä rapeus katoaa muutoin.