Aikanaan pojan allergian vuoksi jouduin itse olemaan imetysajan sekä maidottomalla että munattomalla dieetillä, 100% tarkalla dieetillä. Tällöin huomasin, miten kaikessa ruuassa ja leivonnaisissa, ja muissakin herkuissa, oli kananmunaa ja maitoa jossakin muodossa. Hyvin vaikeaa oli löytää tuotteita, jotka olivat täysin ilman ko aineksia. Leivonta tuotti haasteita ja muutamien yritysten jälkeen oikeastaan luovutin. En jaksanut enää yrittää, sillä niistä ei vain yksinkertaisesti tullut mitään hyviä syötäviä. 

Nyt vuosien jälkeen olen joutunut perehtymään asiaan uudelleen tämän tästä. Nyt kokeilussa oli kehuttu mokkapala-ohje. Ja täytyy sanoa, että viimeiseksi kerraksi ei nyt jäänyt tämän tekeminen. Taikina kohosi kauniiksi ja mokkapalat maistuivat herkullisilta. Enpäs olisi uskonut onnistuvani =).

Ohjeesta kiitokset Pullahiiren Leivontanurkkaan =).

IMG_3875.jpg

Tässäpä ohje:

VEGAANISET MOKKAPALAT

(maidoton ja munaton)

POHJA:

2 1/2 dl vehnäjauhoja

2 1/2 dl sokeria

1/2 dl kaakaojauhetta

2 tl leivinjauhetta

1/4 tl suolaa

50 g maidotonta margariinia

1 1/2 dl keitettyä kahvia

KUORRUTE:

1/2 dl keitettyä kahvia

50 g maidotonta margariinia

2 tl vaniljasokeria

1 rkl kaakaojauhetta

noin 4 dl tomusokeria

(vegaanisia strösseleitä esim. Dr. Oetker Mix värillinen strösseli tai esim. kuivattua mansikkaa)

Mittaa pohjan kuivat aineet kulhoon ja sekoita keskenään. Sulata rasva ja sekoita se yhdessä lämpimän kahvin kanssa. Lisää nesteet kuivien aineiden joukkoon ja sekoita tasaiseksi. Kaada taikina leivinpaperilla vuorattuun (noin 20cm x 25cm) vuokaan ja paista 175 asteessa noin 15-20 min ajan.

Itse tein kaksinkertaisen annoksen taikinaa ja käytin hiukan ohjeessa isompaa vuokaa. Vuokana käytin säädettävää suorakaitten mallista irtopohjavuokaa/irtoreunaa.

Valmista paiston loppuvaiheessa kuorrute lämmittämällä rasva ja keitetty kahvi keskenään kattilassa niin, että rasva sulaa joukkoon. Lisää seoksen joukkoon vaniljasokeri ja kaakaojauhe. Sekoita ja lisää tomusokeria vähitellen, koko ajan sekoittaen. Kun seos on jämäkkää, mutta kuitenkin helposti levittyvää, levitä kuorrute lämpimän pohjan päälle. Ripottele lopuksi strösselit (tms) mokkapalojen päälle heti kuorruteen levittämisen jälkeen, jotta ne tarttuvat kuorrutteeseen kiinni. 

IMG_3874.jpg