Pakastimessa oli vielä viimevuotista raparperia, joten pakko oli miettiä mihin muuhun niitä sieltä käyttäisi kuin perinteiseen raparperisoppaan tai -piirakkaan. Noh, piirakkaan ne nytkin joutuivat/pääsivät, mutta hieman erilaiseen =). Kinuskikissan sivulta löysin yhden ohjeen, jota hieman muokkasin ).

Marenki-Raparperipiirakka

Ensimmäiseksi kannattaa valmistaa raparperihilloke, jota voi tehdä kerralla niin paljon kuin haluaa. Hillokkeen täytyy olla jäähtynyttä kun sen laittaa piirakkaan.

RAPARPERIHILLOKE

n. 500g raparperia

n. 2 dl sokeria

Raparperi saa olla pieninä kuutioina. Laita raparperit ja 1,5 dl sokeria teflonkattilaan. Kuumenna kiehuvaksi ja anna kiehua, kunnes raparperit ovat pehmenneet. Maista ja lisää tarvittaessa vielä 0,5 dl sokeria. Hilloke saa olla aika "terävää", ei liian makeaa. Aikaa kiehutteluun menee ehkä noin 5-10 minuuttia. Jäähdytä hyvin.

MARENKI

3 valkuaista

1,5 dl sokeria

Laita ensin uuni kuumenemaan 175 asteeseen. Tässä vaiheessa on myös hyvä sulattaa pohjaa varten voi ja jättää se jäähtymään.

Erottele munista valkuaiset ja vaahdota kovaksi vaahdoksi sokerin kanssa. Jätä marenki odottamaan ja siirry pohjan valmistamiseen. 

POHJA

150 g voita (sulatettuna)

1,5 dl sokeria

3 keltuaista

1,5 dl maitoa

2,5 - 3 dl vehnäjauhoja

1,5 tl leivinjauhetta

Sekoita kulhon pohjalla vehnäjauhot ja leivinjauhe. Lisää muut aineet ja sekoita vatkaimella tasaiseksi taikinaksi.

Levitä pohja nuolijalla leivinpaperilla vuoratulle uunipellille, ei tarvitse levittää ihan reunoille asti vaan tee sellainen pyöreäreunainen tasainen suorakulmio, joka taikinasta nätisti syntyy.. Levitä sitten, jälleen nuolijalla, marenkivaahto varovasti sivellen pohjan päälle. Paista uunin alaosassa 175 asteessa noin 20 minuuttia. Ota pohja uunista ja jäähdytä (siirrä pois kuuman uunipeltin päältä).

Lisäksi tarvitset:

1 prk creme fraichea TAI 1 prk vaniljarahkaa TAI kermavaahtoa (jos käytät kermavaahtoa, laita mielellään joukkoon hieman vanillakreemijauhetta, jotta kermavaahto olisi jämäkämpää)

KOKOAMINEN

Leikkaa pohja keskeltä kahtia. Irrota toinen osa varovasti leivinpaperin päältä ja siirrä tarjoiluastiaan, esim. tarjottimelle. Levitä jäähtynyttä raparperihilloketta pohjan päälle tasaisesti joka kohtaan. Levitä hillokkeen päälle creme fraiche / rahka / kermavaahto. Nosta varovasti toinen pohjan puolikas kanneksi piirakkaan. 

KORISTELU 

esim tomusokerilla ja tuoreilla vadelmilla

IMG_1763-normal.jpg

Tämä piirakka on parasta tuoreena, mutta ei pahastu jos sen hetkeksi laittaa jääkaappiin. Leivontaa seuraavana päivänä kuitenkin on jo hieman kuivahtanut, ainakin ilman kupua.