Juhliin kannattaa tehdä leivonnaisia, joista ainakin osan voi tehdä hyvissä ajoin ja pakastaa. Näin ei tule liian kiire sitten paria päivää ennen juhlia kun sitä tekemistä siihen sopii kuitenkin hirmusesti.

Itse tein neljänlaisia pikkuleipiä rippijuhliin, laitan näiden kuvassa olevien pikkuleipien ohjeet tähän:

 

IMG_1314-normal.jpg

MANTELIKRANSSIT

250 g voita

1,5 dl tomusokeria

4,5 dl vehnäjauhoja (4-5 dl, riippuu jauhoista)

1 tl manteliaromia (määrä riippuu aromin vahvuudesta, laita ensin 0,5 tl ja maistele)

2-3 rkl kermaa

Vaahdota pehmeä, huoneenlämpöinen voi ja siivilöity tomusokeri vaaleaksi, kuohkeaksi vaahdoksi. Siivilöi vehnäjauhot vaahtoon ja sekoita tasaiseksi. Lisää manteliaromi ja kermaa sen verran että saat jämäkän, mutta pursotettavan massan.

Pursota taikina isolla tähtityllalla pieniksi kransseiksi pellille, leivinpaperin päälle ja paista pikkuleipiä 225 asteessa 5-7 minuuttia. Anna jäähtyä pellillä tai nostele varovasti ritilälle jäähtymään.

Tätä pikkuleipätaikinaa on helppo pursottaa ja mikä parasta, valmiit pikkuleivät maistuvat ihanilta! Pursota haluamasi muotoisia pikkuleipiä ja koristele valmiit esim. sulatetulla suklaalla.

 

KANELIÄSSÄT

9 dl vehnäjauhoja

450 g voita

2 dl sokeria

2 kananmunaa

2 tl vaniljasokeria

Vaahdota vehnäjauhot ja voi, lisää sokerit ja kananmunat joukkoon, vaahdota massa.

Pursota haluamasi muotoisia pikkuleipiä, esimerkiksi ässiä, paista uunin keskitasolla 225 asteessa noin 8 minuuttia. Koristele ässät kaneli-sokerilla.

Tästä taikinasta on helppo tehdä vaikka hevosenkenkiä, kransseja, sikareita ja käpypikkuleipiä.

 

LINZER-PIKKULEIVÄT

200 g voita

1 dl sokeria

1 kananmuna

2 tl vaniljasokeria

1 tl leivinjauhetta

1/2-1 tl kanelia

4 dl vehnäjauhoja

1 dl mantelijauhetta

Täyte

Vadelmamarmeladia

Vaahdota pehmeä voi ja sokeri vaahdoksi. Lisää muna vatkaten joukkoon. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää puuhaarukalla sekoittaen taikinaan.

Kauli taikina hyvin jauhotetulla pöydällä tai silikonisella leivonta-alustalla kaulimella paksuhkoksi levyksi. Jos kaulit taikinan liian ohueksi, et saa keksejä pöydästä ehjinä irti, kekseistä tuli myös parempia ja kauniimpia kun taikina jäi hiukan paksummaksi (noin 3-4mm).

Painele taikinasta yhtä paljon reiättömiä pohjapaloja ja reiällisiä päällyspaloja. Linzer-muotti on oiva tähän tarkoitukseen.

Paista pikkuleipiä uunin keskitasolla 175-200 asteessa noin 5-10 minuuttia. Omalla uunillani tuli nopeammin valmiita. Alkuperäisessä ohjeessa kehoitetaan paistamaan 8-10 minuuttia, mutta itselläni tahtoivat lähes palaa jo tuossa 8 minuutin kohdalla.

Anna keksien jäähtyä kunnolla ennenkuin siirrät ne pelliltä pois.

Sihtaa halutessasi tomusokeria reiällisten palojen päälle. Laita marmeladia tai hilloa pohjapalojen päälle ja paina reiällinen pala siihen päälle.

IMG_1235-normal.jpg