Johan Ludvig Runeberg syntyi Pietarsaaressa 5.2.1804. Häntä pidetään Suomen kansallisrunoilijana.
Nämä leivonnaiset ovat saaneet nimensä hänen mukaansa. Historia kertoo miehen nauttineen näitä hurmaavia leivonnaisia aamiaisella punssin kera. Reseptin uskotaan olevan Johan Ludvigin vaimon Fredrikan kehittämä. Reseptistä ja leivonnaisten ulkonäöstä on olemassa erilaisia versioita. Leivosten kuului kuitenkin alunperin ilmeisesti olla korkeita sylinterinmuotoisia karvasmanteliöljyllä maustettuja leivoksia.
Alkuperäistä ohjetta tuskin on missään saatavilla, tai kukaan ei varmaankaan täysin varmaksi tiedä millainen resepti tuolloin oli. Tässä kuitenkin yksi omasta mielestäni erittäin hyvä ohje näille tortuille. Joskin muoto ei vastaa alkuperäistä ( ja häiritsee minua niin suuresti, että jossain vaiheessa tulen hankkimaan leivoksille sopivat muotit! ), sillä minulla ei tähän hätään ollut kyseisenmallisia leivosvuokia. Käytin siis silikonisia muffinssivuokia.
RUNEBERGINTORTUT
n. 17kpl
200 g voita
1 3/4 dl sokeria
2 munaa
1 1/2 dl mantelijauhetta
2 dl korppujauhoja
2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl kardemummaa
1 tl vaniljasokeria
Pinnalle
Vadelmahilloa
Sokerivesikuorrutus
n. 1 rkl vettä
n. 1 dl tomusokeria
Vaahdota pehmeä voi ja sokeri. Lisää munat yksitellen joukkoon hyvin vatkaten. Sekoita kuivat aineet keskenään ja lisää voi-sokerivaahtoon puuhaarukalla sekoittaen.
Jaa taikina leivosvuokiin ja paista uunin keskitasolla tai hieman alempana 175-200 asteessa noin 10-15 minuuttia. Oma uunini paistaa nopeasti, siksi laitoin astemäärän ja ajan noin.
Koverra hieman jähtyneistä leivoksista keskustaa pikkuisen pois ja laita vadelmahilloa siihen. Pursota sitten ympärille sokerivesikuorrutusta. Kuorrutus saa olla melko jämäkkää, että pysyy "kuosissaan" leivonnaisten päällä.
Laita sokerivesikuorrutus leivonnaisten päälle vasta juuri ennen tarjoilua. Jos haluat pakastaa leivonnaisia, mieluiten ilman hilloa ja kuorrutusta, mutta hillokin kyllä kestää pakastusta.
Kommentit
Tämän blogin kommentit tarkistetaan ennen julkaisua.