Koristeelliset Kakut -sivustolta bongasin tämmöisen ohjeen tuossa taannoin ja päätin kokeilla.

Idea tässä on, että paistetaan ensin kakku, murskataan se kinuskin kanssa kulhossa ja sitten painellaan vielä vuokaan. Toki tämä olisi nopeampi valmistaa niin, että paistetaan vain kakku ja kuorrutetaan kinuskilla. Mutta voin vakuuttaa, että tämä on parempaa kinuskin kanssa sekoitettuna! Ja siitä huolimatta nopea ja helppo tehdä. Kakku on gluteeniton. Mikäli tämän haluaa tehdä vehnäjauhoista, voi gluteenittoman jauhoseoksen tilalla käyttää 1,5dl vehnäjauhoja. Tämä kuvassa oleva kakku on tehty vehnäjauhoihin. 

Noin 15 henkilölle

Kuivakakku:

200g leivontamargariinia
2dl sokeria
3 kananmunaa
2dl gluteenitonta jauhoseosta (tai vehnäjauhoja 1,5 dl)
2dl mantelijauhetta
2tl leivinjauhetta
1tl vaniljasokeria
½dl kermaa tai maitoa
1-2dl pähkinärouhetta

Lisäksi 1prk (397g) kondensoitua maitoa
Pähkinöitä rouhittuna

Ensimmäiseksi kannattaa keittää kondensoidusta maidosta kinuskia, mikäli tällaista ei löydä valmiina marketeista. Maitotölkistä poistetaan etiketit ja se laitetaan sellaisenaan kiehuvaan vesikattilaan ja keitetään purkkia keskilämmöllä 2-2,5h. Näin maito muuttuu tölkin sisällä kinuskiksi.

Kakku varten vaahdota rasva ja sokeri vaaleaksi vaahdoksi. Lisää munat yksitellen sekoittaen hyvin joka välissä. Sekoita keskenään jauhoseos, mantelijauhe, leivinjauhe ja vaniljasokeri. Lisää seokseen. Lisää neste. Sekoittele lopuksi pähkinärouhe joukkoon lusikalla. Kaada kakku kuivakakkuvuokaan tai 20-24cm irtopohjavuokaan ja paista 175 asteisessa uunissa 45-50min. Silikonista vuokaa ei tarvitse voidella, mutta metalliset kuivakakkuvuoat on hyvä voidella ja jauhottaa. Irtopohjavuokaan riittää pohjalle leivinpaperinpalanen ja reunojen voitelu.

Anna kakun jäähtyä. Murskaa se kulhossa tai tehosekoittimessa muruksi. Tämä on hauska operaatio esim. lasten kanssa. Lisää kakkumurusten joukkoon 3/4 kinuskista ja säästä loppu koristeluun. Sekoittele massa suunnilleen tasaiseksi ja painele seos n.20cm halkaisijaltaan olevaan silikoniseen kakkuvuokaan tai kelmulla vuorattuun metalliseen irtopohjavuokaan. Laita jääkaappiin pariksi tunniksi kiinteytymään. Kakun voi myös pakastaa.

Kumoa kakku tarjoilualustalle. Laita loppu kinuski minigrip pussiin ja leikkaa sen kulma auki. Pursottele kinuskia kakun päälle ja koristele pähkinärouheella. Mikäli pähkinäpalaset ovat isoja, kannattaa ne paahtaa pannulla, jotta niiden aromit tulevat paremmin esiin.

IMG_1991.jpg

Kauppansa teki tämäkin leipomus! Omaan makuuni kakku oli liian tiivis, pidän "hauraammista ja suussasulavista syötävistä enemmän =). Kannattaa kokeilla!